TERVEYSALAN YHTEINEN OHJEISTUS

Takaisin


Opintojakson tavoitteet ja sisältö

Opiskelijan vakuutusturva

 

Opiskelun ohjaus

Ilmoittautuminen

Avaimet ja kulkuluvat

Arviointi

Perehdytys

Potilastietojärjestelmien käyttöoikeudet

 

Työvuorot

Työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä ohjeita

 

Opintojakson tavoitteet ja sisältö

Opintojaksokuvauksessa ilmenevät harjoittelun tavoitteet, sisällöt, harjoittelun laajuus opintoviikkoina ja paikka, jossa harjoittelu voidaan suorittaa.

Sivun alkuun

Harjoittelupaikan varaaminen

Harjoittelupaikat varataan pääsääntöisesti Jobstep-sote –järjestelmästä, www.jobstep.net. Varausaika syksyn harjoitteluun on 1. – 31.3. ja kevään harjoitteluun 1. – 31.10. Harjoittelusta vastaava opettaja vahvistaa tavoitteiden mukaisen harjoittelupaikan. Mikäli harjoittelu peruuntuu, on siitä tehtävä ilmoitus mahdollisimman pian, viimeistään kolme viikkoa ennen harjoittelun alkua harjoittelun yhdysopettajalle, jotta harjoittelun ohjauksesta ei peritä maksua.

Sivun alkuun

Perehdytys

Harjoitteluun perehtyminen toteutetaan erikseen oppilaitoksessa koulutusohjelmittain sekä harjoittelupaikoissa. Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksen Harjulan ja Valkeisen sairaalassa sekä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa toteutetaan perehdytys keskitetysti. Muissa harjoittelupaikoissa perehdytys toteutetaan erikseen sovittavalla tavalla. 

Sivun alkuun

Työvuorot

Ohjatussa harjoittelussa noudatetaan työelämän sääntöjä. Opiskelijan työaika on päivä- ja iltavuorossa 8 h ja yövuorossa 10 h. Opiskelija ei saa kerätä vapaata tekemällä harjoittelua yhteen putkeen ilman viikoittaisia vapaapäiviä.

Työvuorolomake on virallinen asiakirja, joka tulee täyttää asianmukaisesti. Opiskelija vastaa työvuoromerkintöjensä paikkansapitävyydestä. Opiskelija vahvistaa toteutuneet työvuorot omalla allekirjoituksellaan ja ohjaaja hyväksyy ne. Opiskelija huolehtii, että toteutuneesta työvuorolomakkeesta jää harjoittelupaikkaan jäljennös ja alkuperäinen toimitetaan ohjaavalle opettajalle, joka voi antaa suoritusmerkinnän vasta saatuaan selvityksen toteutuneesta työajasta. Ohjatun harjoittelun työvuorolomake.

Jos opiskelija sairastuu, hänen tulee ilmoittaa siitä riittävän ajoissa ennen työvuoron alkua harjoittelupaikkaan. Sairauspäivä merkitään S:llä työvuorolomakkeeseen. Tarvittaessa on otettava yhteys ohjaavaan opettajaan. Opiskelijan poissaolokorvaukset neuvotellaan kunkin opiskelijan kohdalla erikseen opettajan ja ohjaajan kanssa. Poissaolot korvataan pääsääntöisesti.
 

Sivun alkuun

Opiskelijan vakuutusturva

Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymällä on yhteinen tapaturmavakuutus sekä kotimaassa että vaihto-opiskelijana olevia varten. Vakuutus on voimassa varsinaisella kouluajalla, opetuksen aikana, liikuntatunneilla, välitunneilla sekä otettaessa osaa yksikön opetussuunnitelman puitteissa järjestämiin urheilusuorituksiin, retkiin, käynteihin näyttelyissä, museoissa, tehtaissa jne. sekä matkalla suorinta tietä koulutusyksikköön tai koulutusyksiköstä. Vakuutus käsittää myös käytännöllisissä harjoittelutöissä ja välittömillä työmatkoilla sattuvat tapaturmat (Pohjola-yhtiöiden vakuutuskirja).

Vakuutusasioissa on otettava yhteys  mahdollisimman pian tapaturman jälkeen ja tehtävä kirjallinen selvitys tilanteesta. Iisalmen kampuksen opiskelijat ottavat yhteyden Jaana Korolaiseen, jaana.korolainen@savonia.fi (puh. 044 785 6605) tai Anja Mansikkalaan, anja.mansikkala@savonia.fi  (puh. 044 785 6602) ja Sairaalakadun kampuksen opiskelijat taloussihteeri Pirjo Parviaiseen, pirjo.parviainen@savonia.fi, (puh. 044 785 64187). Opiskelija on itse vastuussa tapaturmailmoituksen tekemisestä. Äkillinen sairaustapaus ei kuulu tapaturmavakuutuksen piiriin, vaan sen aiheuttamista kustannuksista mm. hoitoon hakeutuminen taksilla, opiskelija vastaa itse.

Harjoittelussa oleva opiskelija rinnastetaan vastuuvakuutuksen osalta harjoittelupaikan työsuhteessa oleviin työntekijöihin.

Halutessaan opiskelija voi parantaa vakuutusturvaansa vapaaehtoisella vastuuvakuutuksella. Liittymällä ammattijärjestön opiskelijajäseneksi saa myös ammattijärjestön tarjoamat maksuttomat vakuutusetuudet.

Sivun alkuun

Avaimet ja kulkuluvat

Useissa harjoittelupaikoissa tarvitaan ns. kulkulupa. Esimerkiksi Kuopion yliopistollisen sairaalan Julkulan, Puijon ja Tarinan sairaaloissa harjoitellessa opiskelija tarvitsee kulkuluvan, jonka hän hankkii Sairaalakadun kampuksen opintotoimistosta, rakennus 1, huone 1-1036 ennen harjoittelun alkamista. Avaimen Kuopion yliopistollisen sairaalan Puijon sairaalaan opiskelijoiden pukeutumistilaan saa samasta opintotoimistosta. Kulkulupa ja avain on palautettava opintotoimistoon heti harjoittelun päätyttyä. Palauttamattomasta avaimesta ja kulkuluvasta laskutetaan opiskelijaa. Iisalmen kampuksen osalta ohjeita ollaan tarkistamassa.

 

Muista harjoittelupaikoista annetaan erilliset ohjeet harjoittelun orientoinnin yhteydessä.

 

Sivun alkuun

 

Potilastietojärjestelmien käyttöoikeudet KYS:ssa

Ennen ensimmäistä Kuopion yliopistosairaalassa (KYS) toteutuvaa harjoittelua opiskelijan on osallistuttava Terveydenhuollon tietotekniikka -opintojaksolle, jossa opiskellaan mm. terveydenhuollon tietosuoja- ja tietoturva-asioita.

Opiskelija allekirjoittaa opintojakson aikana KYS:n SALASSAPITO- JA KÄYTTÄJÄSITOUMUKSEN. Opiskelija saa henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen potilaskertomusohjelmistoon sekä tiettyihin muihin opiskelun kannalta olennaisiin tietojärjestelmiin. Käyttäjätunnus toimitetaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisena suljetussa kirjekuoressa osastolle, jossa harjoittelu toteutuu. Mikäli harjoittelu peruuntuu, on siitä tehtävä ilmoitus mahdollisimman pian, viimeistään kolme viikkoa ennen harjoittelun alkua harjoittelun yhdysopettajalle, jotta käyttäjätunnus voidaan perua eikä siitä mene 29 €:n kulukorvausta.

 

Sivun alkuun

 

Työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä ohjeita

Työturvallisuuteen kuuluvat mm. suojavaate, hyvät työkengät, asiallinen ulkoasu sekä aseptinen työskentely.

 

Hygienian, puhtauden ja siisteyden ylläpidossa ja edistämisessä olennaisena tekijänä on suojavaatteen käyttö. Suojavaatteen opiskelijat saavat joko oppilaitokselta tai harjoittelupaikasta. Opiskelija hankkii itse työjalkineet. Työasun tulee kokonaisuudessaan olla asiallinen, siisti ja puhdas. Työjalkineiden tulee olla turvalliset, hygieeniset ja ne tulee puhdistaa säännöllisesti. Sukat kuuluvat työasuun.

 

Käsienpesu ja käsien desinfektio ovat tärkein toimenpide infektioiden torjunnassa (Henkilöstön ja opiskelijoiden työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä ohjeita potilastyössä_KYS).

Kynnet pidetään lyhyinä ja puhtaina. Käsien alueen tulehdukset on hoidettava nopeasti ja tehokkaasti. Kynsilakan käyttöä ei suositella. Teko- ja rakennekynsien sekä kynsikorujen käyttö on kielletty. (KYS. Hallinnollinen ohje 5/2006.)

 

Potilas- ja työturvallisuuden varmistamiseksi työssä ei käytetä sormuksia, rannekoruja eikä rannekelloa. Kasvojen alueen lävistykset ja riippuvat, suuret korvakorut eivät kuulu työasuun. Pitkät hiukset tulee olla sidottuina eikä rastatukka hygieniasyistä sovi potilastyöhön. Voimakkaat hajusteet niin naisilla kuin miehillä voivat aiheuttaa allergisia reaktioita potilaalle tai työtovereille, joten niiden käyttöä on vältettävä. (KYS. Hallinnollinen ohje 5/2006.)

 

Jos opiskelija on osallistunut ohjatun harjoittelun tai muun työskentelyn aikana MRSA-potilaan hoitoon osastolla, jossa on hoidossa useampia kuin yksi MRSA-potilas, otetaan opiskelijalta opiskeluterveydenhuollossa MRSA-näyte.

 

Harjoittelussa oppilaitoksen ulkopuolella tarvittavat suojavaatteet tilataan oppilaitokselta.

Suojavaateen tilauslomakkeita löytyy Sairaalakadun kampuksen opintotoimiston huoneen 1-1036 aulan lokerikosta tai Tertan repusta Moodlessa. Suojavaatetilaus jätetään aulassa olevaan postilaatikkoon 2 viikkoa ennen harjoitteluun lähtöä. Suojavaatteet saa pääsääntöisesti harjoittelupaikan liinavaatevarastosta. Niuvanniemen sairaalaan täytyy tehdä tilaus osastokohtaisesti. Poikkeuksista ilmoittaa ohjaava opettaja.

Iisalmen kampuksen opiskelijat ohjeistetaan tällä sivustolla myöhemmin.

Omien suojavaatteiden käyttö harjoittelupaikoilla on kielletty paitsi ohjaavan opettajan toisin ilmoittaessa.

 

Kuopion kaupungin ohje neulanpistotapaturmissa: Opiskelijoiden toimintaohjeet neulanpisto- ja verikontakti -tapaturmissa ohjatussa harjoittelussa Kuopion alueella

 

  

Sivun alkuun

 

Opiskelun ohjaus

Oppimista ohjaavat lähtötasokuvaus, henkilökohtaiset tavoitteet sekä itsearviointi. Opiskelija tekee lähtötasokuvauksen ja harjoittelun henkilökohtaiset tavoitteet ennen harjoittelun alkua ja opettaja vahvistaa ne. Harjoittelun edetessä opiskelijan tavoitteet täsmentyvät. Tavoitteena on, että opiskelija saa henkilökohtaisen ohjaajan kullekin harjoittelujaksolle. Harjoittelua ohjaava opettaja osallistuu ohjaukseen.  

Sivun alkuun

Arviointi ja palaute

Harjoittelu arvioidaan hyväksytty / hylätty -periaatteella. Arvosana on joko opintojakson arvosana tai osa sitä. Harjoittelujakso arvioidaan opiskelijan itsearvioinnin perusteella arviointikeskustelussa, johon osallistuvat opiskelija, ohjaaja sekä opettaja. Opettaja vastaa opintojakson arvioinnista. Harjoitteluun voi liittyä tehtäviä, jotka arvioidaan harjoittelun osana.  

Arvioinnissa käytettävät ohjatun harjoittelun arviointikriteerit ja arviointilomake määräytyvät koulutusohjelmakohtaisesti.

Mikäli harjoittelupaikalla ei ole omaa palautejärjestelmää, voi harjoittelusta antaa palautetta harjoittelupaikalle ja ohjaajalle oheisilla lomakkeilla.

Sivun alkuun